Tiyatrodan sinemaya bir ömür: Muhsin Ertuğrul

Tiyatrodan sinemaya bir ömür: Muhsin Ertuğrul

 

1892 senesinde İstanbul’da doğan Muhsin Ertuğrul,  daha 16 yaşındayken figüran olarak tiyatroya ayak basmış ve o günden sonra tiyatro sevgisi hiç bitmemiştir. Tiyatroda ilk yıllarında kendini yetiştirmek için Paris’e ve Berlin’e gitmiştir. Burada hem geçimini sağlamak için film stüdyolarında çalışmış ve diğer yandan kendini geliştirmek için uğraşmıştır.

Muhsin Ertuğrul İstanbul’a döndüğünde sinema işletmeciliği yapan Seden kardeşleri ikna ederek Kemal Film’i kurdurmuştur. Kemal Film için altı tane film çekmiştir. Bu filmler sırasıyla; “İstanbul’da bir Facia-i Aşk”, “Nur Baba”, “Ateşten Gömlek”, “Leblebici Horhor”, “Kız Kulesinde Bir Facia” ve son olarak “Sözde Kızlar”dır.

Kemal Film, stüdyo olarak kiraladığı binadan atılıp, araç ve gereçleri mahvolunca film yapımcılığına ara vermek zorunda kalmıştır. Son yıllarda aralarında zaten anlaşmazlıklar bulunan Kemal Film sahipleri Seden kardeşler ve Muhsin Ertuğrul’un yolu bu bahaneyle tamamen ayrılmıştır. Muhsin Ertuğrul Kemal Film’den sonra Rusya’ya giderek burada çalışmalarına devam etmiştir. Muhsin Ertuğrul Rusya’dan dönünce İpekçi kardeşlerin kurduğu İpekçi Yapımevi’nde yönetmenliğini sürdürmüştür.

Türk Sineması’nın ilk sesli filmi: İstanbul Sokaklarında

Muhsin Ertuğrul’un İpekçiler için çektiği ilk film Kurtuluş Savaşı konulu “Ankara Postası”dır. Daha sonra Ertuğrul, Türk Sineması’nın ilk sesli film özelliğini taşıyan “İstanbul Sokaklarında” filmini 1931 yılında çekmiştir.  Yine aynı yıl “Kaçakçılar” filmini çekmiştir. Muhsin Ertuğrul 1935 yılında çektiği “Bir Millet Uyanıyor” filmiyle, başarılı olduğu Kurtuluş Savaşı temasına dönmüştür. Bu filmden sonra Ertuğrul, oparet ve tiyatro uyarlamaları olan 7 film çekmiştir. Bu filmlerin senaryolarını Mümtaz Osman takma adıyla Nâzım Hikmet kağıda dökmüştür.

İlk renkli film: Halıcı Kız

1939-1942 yılları arasında “Kıskanç”, “Akasya Palas”, “Kahveci Güzeli” ve “Nasreddin Hoca Düğünde” filmleri Ertuğrul’un İpek Film adına çektiği son filmler olmuştur.  Muhsin Ertuğrul daha sonra değişik film şirketlerine üç film daha çekerek sinema hayatını sonlandırmıştır. Bunlar Halk Film adına “Yayla Kartalı”, Doğan Fİlm adına “Kızılırmak-Karakoyun” ve “Halıcı Kız” filmleridir. “Halıcı Kız” filmi ayrıca Türk Sineması’nın ilk renkli filmi olarak değerlendirilmektedir. Bu film için yatırım yapan Yapı Kredi Bankası, filmin başarısızlığı yüzünden sinemadan uzaklaşmıştır.