Alıntılarla Edebiyat 1

“Alıntılarla Edebiyat”

Başlıktan da görmüş olduğunuz üzere bu serimizde akılda kalıcı olmasını ve kitap okumaya eğilimin artması doğrultusunda ilerliyoruz. Çoğu kişi tarafından bilinen veya tozlu raflarda kalmış kitapların alıntılarıyla can bulduracağız. O zaman başlayalım;

> İlk olarak postmodern yazar Oğuz Atay;

* “Fakat, Allah kahretsin, insan anlatmak istiyor albayım; böyle budalaca bir özleme kapılıyor. Bir yandan da hiç konuşmak istemiyor. Tıpkı oyunlardaki gibi çelişik duyguların altında eziliyor. Fakat benim de sevmeye hakkım yok mu albayım? Yok. Peki albayım. Ben de susarım o zaman. Gecekondumda oturur, anlaşılmayı beklerim. Fakat albayım, adresimi bilmeden beni nasıl bulup anlayacaklar? Sorarım size: Nasıl? Kim bilecek benim insanlardan kaçtığımı? Ben ölmek istiyorum sayın albayım, ölmek. Bir yandan da göz ucuyla ölümümün nasıl karşılanacağını seyretmek istiyorum. Tehlikeli oyunlar oynamak istiyor insan; bir yandan da kılına zarar gelsin istemiyor. Küçük oyunlar istemiyorum albayım.”

― Oğuz Atay, Tehlikeli Oyunlar

> Namık Kemal’in ilk edebi kitap niteliğini taşıyan intibah;

 * “İnsanoğlu her adım atışında mezardan uzaklaşmaya çalışır, ama her adımda biraz daha yaklaşır. Nitekim her  nefesini ömrünü uzatmak için alır, yine her nefeste hayatından bir nefeslik zaman azalır.”
― Namık Kemal, İntibah
  > John Steinbeck’in kitabına ilham veren Robert Burns şiirindeki gibi; “En iyi planları farelerin ve insanların sıkça ters gider…”
   
 * “Bizim gibi çiftliklerde çalışan insanlar, dünyada yapayalnızdırlar. Ne kimseleri vardır, ne bir yurtları. Bir çiftliğe gider, orada beş on para biriktirir, sonra şehre inerek hepsini harcarlar… Para biter bitmez de başka bir çiftlikte didinmeye giderler. Umacak hiçbir şeyleri yoktur yarından.”
―John Steinbeck, Fareler ve İnsanlar