İlklerin Adamı Osman Hamdi Bey

Osman Hamdi Bey absurdizi.com
Osman Hamdi Bey

Osman Hamdi Bey 30 Aralık 1842 yılında İstanbul’da doğdu, 6 kardeşin en büyüğüdür. Babası İbrahim Ethem Bey ülkenin ilk maden mühendislerindendir. Çoğumuzun Kaplumbağa terbiyecisi tablosunun ressamı olarak tanıdığı Osman Hamdi Bey, aslında ülkemize sanata dair ilk ve en büyük adımları atan, eserleri hayli tartışma konusu olan, Osmanlı müzecisi, ressam, arkeolog ve Kadıköy’ün ilk belediye başkanıdır.

Kaplumbağa Terbiyecisi absurdizi.com

İlk Türk Arkeoloğu

İlk Türk arkeoloğu olarak kabul edilir. En önemli arkeolojik kazısı Sayda Kral Mezarlığıdır. Kendisinin kurduğu İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin 29 yıl müdürlüğünü yapmıştır. İşine duyduğu saygı ve aşk sayesinde İstanbul Arkeoloji Müzesini dünyanın sayılı müzeleri arasına eklemiştir. Türk müzeciliğin kurucusu sayılır.

İstanbul Arkeoloji Müzesi absurdizi.com
İstanbul Arkeoloji Müzesi

Kendisini araştırırken elde ettiğim her bilgide kendisine hayranlığım her seferinde artmıştır. Bugün varlığını sürdüren ve seçkin okullardan biri olan Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesini kurmuş ilk Türk ressamlardan birisidir.  Kendisi aynı zamanda resimlerinde figürlü kompozisyonu kullanan ilk ressamdır.

Kuran Okuyan Kız Osman Hamdi Bey absurdizi.com
Kuran Okuyan Kız Tablosu 6 Milyon 315 Bin Sterline Malezya İslam Sanatları Müzesi tarafından rekor bir rakama satın alınmıştır.

Ailesi hukuk öğrenimi için Osman Hamdi Beyi Paris’e göndermiştir. Hukuk eğitimini sürdürürken Jean-Leon Gerome ve Boulanger’in atölyelerinde çıraklık yapmıştır. Çıraklık sürecinde aldığı resim eğitimiyle Türk resim kuşağının ilk oluşturanlardan olmuştur.

Mihrap Osman Hamdi Bey absurdizi.com
Mihrap

12 yıl boyunca Paris’te kalan Osman Hamdi bey, Paris’te tanıştığı Marie ile evlenmiş ve bu evlilikten Fatma ve Hayriye adında iki kızları Dünya’ya gelmiştir. Eşiyle 10 yıl evli kalmışlardır. 1867 yılında düzenlenen Paris Dünya Sergisine günümüzde nerede oldukları bilinmeyen ‘’Pusuda Zeybek, Çingenelerin Molası ve Zeybeğin Ölümü’’ adında üç eserini göndermiştir.

Okuyan Genç Ermiş Osman Hamdi Bey
Okuyan Genç Ermiş