Keşfedilmesi Gereken Albümler ve Hikayeleri #6 : Timuçin Şahin – Slick Road…

2000’li yıllarda ülkemizde yayınlanan caz çalışmalar, özellikle İlhan Erşahin’in Nublu Records’unun caz ağırlıklı deneysel çalışmaları ile başarılı bir şekilde devam etmekteyken Rotterdam Konservatuvarı’nda başladığı konservatuvar eğitimine Amsterdam Caz Konservatuvarı ile devam eden, “On The Line” isimli grubuyla katıldığı caz yarışması sonucu birinciliği kazanıp ismini duyuran Timuçin Şahin’in kendi eser ve düzenlemesi olan 7 eserden oluşan ilk albümü “Slick Road” Kalan Müzik etiketiyle 2003’ün sonlarına doğru müzik marketlerde yerini almıştı.

Kendi ismini taşıyan trio, quartet ve quintetler ile albüm çalışmaları gerçekleştiren; 2019’da İzmir’e dönerek Yaşar Üniversitesi Müzik Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak Caz departmanında yer almaya başlayan, bununla birlikte Bergama’da başlayıp İzmir Büyükşehir Belediyesi vasıtasıyla tüm İzmir’e yayılan Kolektif Hayalgücü Müzik Merkezi projesiyle de halen müzik çalışmalarına devam eden Şahin, “Slick Road” albümünün oluşum sürecini şu sözlerle anlatıyor :

“Slick Road’u 2002 Aralık ayında kaydettik. 20’li yaşlarımın son yıllarında hem “avant-garde” tanımının evrildiği 1950’lerde yazılmış olan müziklere ilgim artmış, hem de Karnatik (Güney Hindistan) müziği derinlemesine incelediğim donemin sonuna gelmiştim. Kendi adıma yapacağım ilk albüm bu dönemi özetlemeliydi. O yüzden “chamber music that has a sense of flow” diye tanımladığım bir sound’un peşindeydim.

Enstrümantasyon, dinamik spektrum ve armonik/melodik materyal bakımından chamber music duyarlılıklarını barındıran, ritmik akışkanlık bakımından karnatik ve caz konseptlerini iç içe geçiren bir bestecilik dili ile yazdım eserleri.

Trombonda  günümüzün en güçlü müzisyenlerinden Robin Eubanks, basta Hein Van de Geyn, Mridangam’da (Hint vurmalıları) B.C.Manjunath ve percussion set-up’da Afra Mussawisade ile yaptığımız bir turnenin ardından Amsterdam’da stüdyoya girdik. Albüm yayınlanalı birkaç yıl sonra 20 yıl olacak, ara sıra denk geliyorum ya da konusu açılıyor albümün. Hala fresh bir sound, benim kariyerimde de önemli bir yerde durmaya devam eden bir albüm…

Bir başka önemli nokta ise albümü o dönemde Türkiye’de Kalan Müzik ile çıkarmaya karar vermemiz oldu. Daha çok geleneksel tandanslı müzikleri üreten bir plak şirketi olarak bilinse de tek odaklı ve yüzünü sadece folklora dönmüş bir anlayışı temsil etmeyen bir plak şirketi olarak benim için hep değerli olmuştur Kalan. Slick Road ile başlayan, sonra “Window for My Breath” ile devam eden birlikteliğimiz ileriki yıllarda kendilerinin özveriyle yurtdışından ithal ettiği “Inherence” albümüm ile devam etti.”

“Slick Road” albümünü CD formatında müzik marketlerde ve tüm dijital platformlarda bulabilirsiniz.

Exit mobile version