Yozgat’tan Roma’ya-“Basilica Therma”

2. yüzyılda inşa edilen bu Roma Hamamı, sürekli olarak kullanılmış ve bu muhteşem yapı hâlâ termal sularla şifa kaynağı olmaya devam ediyor.

Nasıl da güzeldir, eski zamanlardan kalan hatıralar. Rivayete göre Kayseride yaşayan ve çok hasta olan Kralın kızı bu termal suda iyileşince kral da bu yere güzel bir hamam yaptırmış.

Roma hamamlarında görsellik ön planda tutulmaktaydı. Hamam yapısının dış cephesinin görkemli inşasına karşın iç mekânda standart bir Roma hamamında bulunması beklenen mozaik döşemeler, heykeller veya özenli yapılmış çörtenler gibi unsurlar henüz ortaya çıkarılmamıştır. Ayrıca hamam yapısının batı cephesi kısmen sağlam vaziyette ayakta kalırken diğer cepheleri aynı oranda korunmamıştır.

Günümüzde yapının ana bölümleri olarak batıya dönük bir fasad, bunun önünde büyük termal havuz, cephe gerisinde iç havuz ve bunun doğusunda üçüncü bir havuz göze çarpmaktadır. 30 metre uzunluğundaki cephenin kuzey ve güney uçlarında yarım daire planlı iki havuzcuk mevcuttur. Cephenin arkasında iki taraftan merdivenle inilen ve öndeki büyük havuza kemerler vasıtasıyla doğrudan geçiş yapılan iç havuz bulunmaktadır.

Bu hamamın suyu ortalama 50-51 derece olmaktadır. Yaz kış farketmeksizin suyu sıcak olmaktadır. İki bin yıldır sadece kaplıca suyu ile beslenen Hamamın dünyada eşi benzeri  İngiltere’de bulunmaktadır.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan hamam Yukardan görüntüsü ile de dikkat çekiyor.  İç Anadolu Bölgesi’nde antik çağlardan günümüze ulaşan en önemli Roma yapılarından biridir. Yılan benzeri bir figürün (sağlık tanrısı Asklepios’u temsil eder) oymasından bu yapının sadece temizlik için değil, şifa için de olduğunu anlayabiliriz. İmparator Theodosius döneminde paganizmin yasaklanmasından sonra Roma Hamamları’nın yanına yapılan kilise sayesinde piskoposluk merkezi haline geldi. Bu dönemde büyük termal havuzun ortasına mermerden bir haçlı vaftiz taşı yerleştirilmiştir. Bazilika Therma’nın havuzundaki bu taş üzerinde putperestler vaftiz edilerek Hıristiyanlık dinine geçtiler. Bu özelliğinden dolayı Hıristiyanlar için kutsal bir yerdi. Bizans döneminden sonra bu şifalı çeşmeden Türk halkı da yararlanmıştır. Günümüzde inşa edilen modern binalarda insanlar hala sağlığına kavuşmak için Basilica Therma’dan gelen suyu kullanıyor.
Basilica Therma, Yozgat’ın Sarıkaya ilçesine bağlı Kaplıca Mahallesinde bulunur. Buraya ulaşmak için Yozgat il merkezinden kalkan Sarıkaya servisleriyle ulaşım sağlanır. Ya da şahsi aracınızla Yozgat-Boğazlıyan yolu üzerinde tabelalar yardımıyla ulaşım sağlayabilirsiniz. 🌍Kiminle gitmek isterdin?🙆‍♀️