Ayasofya absurdizi.com

2020 Yılında Neler Yaşadık

2020 hepimiz için felaket yılı olarak nitelendirdiğimiz ve yüzümüze her şeyi tokat gibi vuran bir yıl oldu. Bizi kendimizle baş başa bırakarak kendimizle yüzleşmemizi sağladı. 12 ay 12 yıl gibi geçti. Herkes bir yerden konuştu durdu, biz de anlamaya çalıştık. Tüm dünya aynı çıkarlar doğrultusunda birbirine kenetlendi. 2020 yılı öncesinde süreklik sosyal medya hesaplarımda bazı düşüncelere tanık oluyordum. ‘’ Netflix, Spotify, kitaplarım ve kahvem olsun başka bir şey istemem’’ tarzında düşünceler sürekli ana sayfamda çeşitli hesaplar tarafından paylaşılıp duruldu. Peki 2020 yılında bunlara fazlasıyla doymadık mı? Asıl evimiz olan doğanın kıymetini bir kez daha anlamadık mı? Hadi gelin geride bıraktığımız tüm dünyanın dönüm noktası olan 2020 yılında, ülkemizin ve dünyamızın yaşadıklarını tekrardan gözden geçirelim.

1- Kimi kaynakların Çin’in Wuhan kentinde 2019’un Aralık ayında ortaya çıktığını iddia ettiği korona virüsü, tüm Dünya’yı etkisi altına aldı. 11 milyon nüfuslu Wuhan kentinde hızla yayılan virüs tüm Dünya’nın gündemine oturdu. Önce Çin genelinde birçok insana bulaşan ve ölümle sonuçlanan virüs, sonrasında diğer ülkelere sıçrayarak tüm insanlığın hayatını değiştirmeye başladı. 2020’yi felaket yılı olarak nitelendirmemizde başrol oynadı.

Korona Virüsü absurdizi.com

2- 3 Ocak’ta Amerika Birleşik Devletleri’ne ait askerî güçleri, İranlı General Kasım Süleymani’yi suikast ile öldürttü.

3-176 yolcu taşıyan PS-752 sefer sayılı Boeing 737 Ukrayna Hava Yolları’na ait olan uçak İran tarafından bir füzeyle yanlışlıkla vuruldu. Kazada kurtulan olmadı 176 can hayata gözlerini yumdu.

4- Yine 2020 Ocak ayında gerçekleşen ve dünyanın tartışmasız en çok konuşulan ve yürek burkan haberleri arasına giren Avustralya’daki orman yangınları oldu. Yangında 25 kişi öldü, 1,25 milyar hayvan da telef oldu. Yangın kontrol edilmez bir hal almaya başlayınca bölge halkı canlı dostlarını yangında kurtarmak için seferber olmuştu…

Avustralya Yangını absurdizi.com

5- Endonezya da son 13 yılın en büyük sel felaketi yaşandı. Yılbaşı gecesinde başlayan 4-5 gün süren Mason yağmurlarının yol açtığı sel ve toprak kaymalarıyla birlikte 53 kişi hayatını kaybetti.  200 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kalmasıyla birlikte 30 milyon insanın sel sularından ciddi bir şekilde etkilendiğini Ulusal Afet Ajansı Yönetimi duyurdu.

6- Van’ın Bahçeşehir ilçesinde düşen Çığ sebebiyle iki kişi hayatını kaybetti. Kayıp iki kişiyi kurtarmak için giden kurtarma ekipleri de çığ altında kaldı ve 41 kişi hayatını kaybetti…

7- Suriye İdlib kentinde Rusya destekli Şam yönetiminin Türk askerine düzenlediği hava saldırısında en az 33 Türk askerimiz hayata gözlerini yumdu. Allahtan rahmet, sevdiklerine başsağlığı diliyoruz.

8- 20 Ocak 2020 tarihinde ünlü NBA yıldızı Kobe Bryant’ın ölüm haberiyle sarsıldık. Bu haber birçok hayranını yasa boğdu. Kobe Bryant’ın kızı ile çıktığı yolculukta Los Angeles’in Calabasas ilçesi civarında seyreden helikopter sisli hava şartları dolayısıyla yere düştü. Bryant ile birlikte 9 kişi kazada yaşamını yitirdi.

9- 24 Ocakta yaşanan Elazığ merkezli 6.8 büyüklüğündeki depremde 40 hayatını kaybetti.

10- Bağdat’ta bulunan ABD Büyükelçiliği çevresine 2 füze atıldı. Saldırıda can kaybı yaşanmadı fakat maddi hasar oldukça yüksek.

11- Tema vakfı kurucu onursal başkanı Hayrettin Karaca, 97 yaşında hayata gözlerini yumdu…

Hayrettin Karaca absurdizi.com

12- Pakistan da meydana gelen yoğun kar yağışı nedeniyle düşen çığ, 108 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

13- Bu dünyanın en çok kahrını çeken yine çocuklar oluyor. İzmir’in çeşme ilçesi açıklarında göçmeleri taşıyan teknenin batmasıyla 8’i çocuk 11 kişi hayatını kaybetti…

14- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Hayalet şehir olarak bilinen Kapalı Maraş’ın açılımı Dünyada yankı buldu.

15-Suriye İdlib’te yürütülen Bahar Kalkanı Harekatı’nda 54 askerimiz şehit düştü. Allahtan rahmet, Şehit yakınlarımızdan başsağlığı dileriz.

16- 22 Ocak’ta Manisa Akhisar da 5.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Artçı depremler Şubat ayı boyunca devam etti.

17.Almanya’nın Stuttgart Şehrinde Hanau’da bir nargile kafeye saldırı düzenlendi. Düzenlenen saldırıda 5’i Türk 11 kişi öldü.

18- Konya da sevgilisi tarafından darp edilen kadının, ağlama sesine dayanamayan Kadir Şeker,  kavgaya müdahale etmek isterken çıkan arbedede,  kadını darp eden kişinin ölümüne neden oldu. Kadir Şeker tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Kadir Şeker absurdizi.com

19- 1 Mart 2020 tarihinde İç işleri Bakanı Süleyman Soylu, Yunanistan’a geçen mültecilerin sayısının 142 bin 175 olduğunu bildirdi.

20- Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ve Rusya Devlet başkanı Putin’in Suriye’nin İdlib şehrindeki çatışmaları konuşmak için Moskova’da bir araya geldi.

21- Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre Türkiye’nin obezleşme hızı Avrupa’nın iki katı olarak açıklandı. 53 ülke arasında 1. Oldu.

22- Çin’den sonra İran ve İtalya’da Covid19 tespit edilince, 2 ülkede de karantina süreci başladı.

23-2020 de Dünyada ilk kez tüm ülkeyi karantina altına alan devlet, İtalya oldu.

24- Suudi Arabistan Krallığı petrol fiyatlarında savaş başlatmasıyla fiyatlar %30 geriledi.

25- 11 Mart’ta Türkiye ilk Korona vakasıyla tanıştı.

11 Mart Türkiye absurdizi.com

26- Yine 11 Mart’ta gerçekleşen başka bir gelişme ise, Ali Babacan Demokrasi ve Atılım Partisi’ni tanıttı ve partinin kadrosunda yer alan isimleri açıkladı.

27- 12 Mart’ta Hakkari’de 12 bölgeye 2020 sonuna kadar sivil girişi yasaklandı.

28- Türkiye’de, ilk, orta ve lise okulları 16 Mart’tan itibaren bir haftalığına tatil edildi.

29- Türkiye tüm sınır kapılarını kapattı. İspanya, Norveç, Almanya, Hollanda, Belçika, Fransa, İsveç ve Danimarka’dan gelen yolculara kapılar kapandı.

30- Türkiye dahil olmak üzere, KKTC tüm ülkelere giriş ve çıkışları yasakladı.

31- Suudi Arabistan’dan dönen10 bin 330 kişilik Umre kafilesi, Ankara ve Konya’da 14 gün karantinaya alındığı açıklandı.

32- 16 Mart’ta İç işleri Bakanlığı, valiliklere gönderdiği ‘Corona virüs tedbirleri’ adı altında ek bir genelgeyle, tiyatro, sinema, konser salonu, gazino, gösteri merkezi, nişan/düğün salonu, çalgılı/müzikli lokanta ve kafelerin faaliyetlerinin geçici bir süreliğine durdurdu.

33- Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, cami de ve mescitlerde, cemaatle birlikte kılınan vakit namazları ve Cuma namazlarına ara verildiğini açıkladı.

34- ABD’li ilaç üreticisi Pfizer ile Alman Biontech SE Covid19 virüsüne karşı aşı geliştirmek amacıyla iş birliği yaptı.

35- 19 Mart’ta korona virüsünün çıkış noktası olan Çin, sıfır vaka bildirdi.

wuhan absurdizi.com

36- 20 Mart’ta İtalya bir günde hayatını kaybeden kişi sayısı rekorunu bir kez daha kırdı. Son 24 saatte 627 kişi hayatını kaybetti.

37- Türkiye 21 Mart tarihinde Pandemi kısıtlamalarını arttırdı. 65 yaş ve üstü, kronik rahatsızlığı olan insanların ikamet ettikleri mekânlardan dışarı çıkmaları sınırlandırıldı.

38- Türkiye’de vaka sayısı 22 Mart’ta 1236’ya ulaştı.

39- Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Covid-19 salgınının Türkiye genelinde görüldüğünü açıkladı ve tedbirler kapsamında Kapalı çarşı kapatıldı.

40- Belki de yılın en sansasyonel haberi İngiliz Kraliyet ailesinden geldi. Prens Harry ve eşi Meghan Markle Kraliyet ailesinden ayrıldı.

41-  2020 Grammy Ödülleri’nde Billie Eilish rüzgarı esti. 18 yaşındaki sanatçı 5 Grammy kazanarak törene damgasını vurdu.

42-İlklerin yaşandığı bir yılda oldu 2020, Oscar tarihinde bir ilk yaşandı. Kore yapımı bir film olan ‘Parazit’  en iyi film Oscar ödülünü kazandı.

43- 31 Ocak 2020 tarihinde Birleşik Krallık Avrupa Birliğinden ayrıldı.

44 -Hakikaten 2020 de bir ejderha eksik diyorduk ki, birden çekirge felaketiyle karşılaştık. BM, Kenya da son 70 yılın, Somali Ve Etiyopya da ise son 25 yılın en felaket çekirge istilasını yaşadı.

45- 2020 çok özel ve tüyler ürpertici anlara da tanık oldu. Doğrusunu söylemek gerekirse yazarken bile aklım o anlara gitti ve tüylerim diken diken oldu, TBMM’nin 100. Yıl dönümünü yasaklara rağmen tüm Türkiye aynı anda hep birlikte kutladık. Tüm kutlamalardan çok farklıydı hep beraber gözyaşlarıyla saygı duruşundan sonra tek bir sesle evrende İstiklal Marşımızı duyurduk.

TBMM 100. yıl absurdizi.com

46- Yıllardır süren acı bir dava… ABD’deki siyahi karşıtlığı yüzyıllar geçse de bitmiyor. Bilakis gitgide farklı bir boyut alıyor. Mayıs ayında siyahi bir adam olan George Floyd, ABD polisi tarafından bilerek ve isteyerek öldürüldü ve tüm bu anlar kamera kayıtları altına alınarak sosyal medyada yayımlandı. Bu yaşanan insanlık dışı olaydan sonra önce ABD halkı daha sonra tüm dünyada eylemler yapıldı.

47- Avrupa ve Anadolu’daki en büyük ve en saygın yapılandan biri olan Ayasofya Camii, ibadete açıldı. 24 Temmuz’da Ayasofya da ilk namaz kılındı.

Ayasofya absurdizi.com

48 – Maalesef orman yangınları ülkemizi es geçmedi, Hatay Belen’de başlayan yangın, diğer ilçelere sıçradı. 400 hektar orman yandı.

49 –  Tüm dünyanın yakından merakla takip ettiği, büyük bir yarışın yaşandığı, ABD seçimlerini Biden kazandı.

50- İzmir depremi… Ülkemiz 2020 de birçok acı olayla sınandı. İlk Elazığ depremi sonrasında İzmir. Kimi uzmanlara göre 7.0 şiddetinde dense de depremin şiddetinin yanında diğer bir yıkıcı güç ise oturduğumuz binaları yapanların iş ahlakı. Elazığ’ da nasıl Yüsra bize umut olduysa, İzmir de Elif ve Ayda bize umut oldu.

51 – Ve görmekten en çok nefret ettiğim haberlerden birine geldik. Kadın cinayetleri. Önceki haberlerde duygularımı ifade ederken, hep üzüldüğümü ve gurur duyduğumu dile getirdim. Fakat bu sefer sinirlerim her okuduğumda olduğu gibi bozuldu. 16 Temmuz 2020 günü kaybolan Pınar Gültekin’in İnternet’te yayımlanan kayıp ilanlarını hatırlıyorum. Aklımdan ‘’umarım kafasını dinlemek için bir yerlere gitmiştir ve bundan dolayı haber alınamıyordur’’ demiştim. Ama ne yazık ki acı haber 21 Temmuz da geldi. Cemal Metin Avcı tarafından katledilen Pınar Gültekin’in cansız bedeni ormanlık alanda bulundu. 2020 yılının ilk 10 ayında 397 kadın öldürüldü!

52- Türkiye’nin ilk uçan arabası Cezeri, Gaziantep’te Havalandı.

Kadın cinayetleri absurdizi.com