Ara Güler Vefatının 2. Yılında Anılıyor

Dünyaca ünlü usta foto muhabiri Ara Güler, arkasında bıraktığı birbirinden renkli fotoğraf kareleriyle aramızdan ayrılışının ikinci yılında anılıyor.

Ünlü foto muhabiri Ara Güler, 90 yaşında 2 yıl önce aramızdan ayrılmıştı.

Birçok fotoğraf sanatçısına ve foto muhabirine ilham kaynağı olmuş ve sayısız fotoğrafa da imza atmış olan usta sanatçı 17 Ekim 2018’de hayata gözlerini yummuş ve 68 yıllık meslek hayatını adeta fotoğraflarıyla ölümsüzleştirmiştir.

Ara Güler Kimdir?

Sanat olmasına gerek yoktur fotoğrafın. Fotoğraf tarih olayıdır.

Tarihi zaptediyorsun. Bir makina ile tarihi durduruyorsun.

Ara Güler

Tanrıça Afrodit’e Adanmış Bir Kent: Afrodisias Antik Kenti adlı yazımda değinmiş olduğum usta fotoğraf sanatçısı Ara Güler kimdir, nerelidir, ne zaman doğmuştur? gibi soruların cevabını buluyoruz.

16 Ağustos 1928’de İstanbul’da doğan Ara Güler, ismini ”yakışıklı Ara” olarak bilinen Ararat Kralı Ara Geghetsik’ten almıştır.

Ara Güler, lise dönemlerinde film stüdyolarında sinemacılığın her dalında çalışırken Muhsin Ertuğrul’un Tiyatro Kurslarına devam etti; çünkü yönetmen veya oyun yazarı olmak istiyordu.

1950’de Yeni İstanbul Gazetesi’nde gazeteciliğe başlarken aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne devam etti.

1958’de Time-Life, Paris-Match ve Der Stern dergilerinin yakın doğu foto-muhabirliği görevlerini üstlendi. 1954’de Hayat Dergisi’nde fotoğraf bölüm şefi olarak çalışmaya başladı.

1953’de Henri Cartier Bresson ile tanışarak Paris Magnum Ajansı’na katıldı ve İngiltere’de yayımlanan “Photography Annual Antalojisi” onu dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. Aynı yıl ASMP’ye (Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği) tek Türk üye olarak kabul edildi.

1962’de Almanya’da çok az fotoğrafçıya verilen “Master of Leica” ünvanını kazandı.

Skira yayınevince Picasso’nun 90. yaş günü için yayımlanan “Picasso Metamorphose et unite” adlı kitap için Picasso’nun foto-röportajını yaptı.

Picasso

Ismet Inönü, Winston Churchill, Indira Gandi, John Berger, Bertrand Russel, Bill Brandt, Alfred Hitchcock, Ansel Adams, Imogen Cunningham, Salvador Dali, Picasso gibi birçok ünlü kişi ile röportajlar yaptı ve fotoğraflarını çekti.

Winston Churchill
Salvador Dali
İsmet İnönü
Indira Gandi

1950-60’lardan kalma İstanbul fotoğraflarım olmasa, o eski günler, bugün unutulmuş olacaktı. (… ) eski şehirden hiçbir şey kalmadı. Şehrin estetiği değişti. Uygarlık ileriye gidiyor ama insanlar güzellik anlayışını kaybetti.

Ara Güler

diyen Ara Güler’in çekmiş olduğu İstanbul fotoğraflarından birkaç kare:

Yıllarca üstünde çalıştığı Mimar Sinan yapıtlarının fotoğrafları 1992’de Fransa’da, ABD ve İngiltere’de “Sinan, Architect of Soliman the Magnificent” adlı kitabı yayımlandı. Aynı yıl “Living in Turkey” adlı kitabı Ingiltere, ABD ve Singapur’da “Turkish Style” başlığıyla, Fransa’da “Demeures Ottomanes de Turquie” adıyla yayımlandı.

Ara Güler’in Living in Turkey kitabı

1994’de “Eski İstanbul Anıları”, 1995’de “Bir Devir Böyle Geçti”, “Yitirilmiş Renkler ve Yüzlerinde Yeryüzü” fotoğraf kitapları yayımlandı. Ara Güler’in fotoğrafları Paris Ulusal Kitaplıkta, ABD’de Rochester Georg Eastman Müzesi’nde Nebraska Üniversitesi Sheldon Koleksiyonu’nda bulunuyor. Köln Mueseum Ludwing’de Das Imaginare Photo Museum’da fotoğrafları sergileniyor.

Kaynakça

https://www.araguler.com.tr/tr/aboutaraguler.html