Baharın Müjdecisi Yaren Leylek Ve Adem Amca’nın Sımsıcak Hikayesi

Yaren Leylek, Bursa’nın Eskikaracaağaç köyünde balıkçılık yapan Adem Amca’nın vefalı dostu, yoldaşı… Tam 10 yıldır göç zamanı aynı köye gelip yuva yapıyor. Bununla da kalmayıp Adem Yılmaz’ın kayığına konup ona yarenlik ediyor. 10 yıldır bu durum böyle sürüp gidiyor. Öyle bir alışkanlık ki çocuk sevinciyle bekliyor Adem Amca onu. Yaren de bazen bir kaç gün fazladan bekletse de hayal kırıklığına uğratmıyor hiç dostunu. İlkbaharı yüreklerimize taşıyacak bir hikaye ile tanışmaya hazır olun.

Bursa’nın Karacabey ilçesine bağlı Eskikaraağaç köyü doğal güzelliği ile dikkati çekiyor. Uluabat gölünün kıyısında yer alan bu güzel köyün bir diğer özelliği Avrupa leylek köyleri ağının Türkiye’deki tek temsilcisi olması. Bahar döneminde pek çok leylek yaz günlerini bu köy ve çevresinde geçiriyor. Ama birisi var ki yıllardır süren eşsiz bir hikayenin kahramanı oluyor.

Adem Yılmaz, Eskikaraağaç köyünün balıkçılıkla uğraşan bir sakini. Köyde hayvan sevgisi ve merhametiyle bilinen biri Adem Amca. Öyle ki tuttuğu balıkları eve taşırken yolunu bekleyen kedilerin payını vermekten hiç vazgeçmiyor. “O onların nasibi” diyor. Bundan 10 yıl önce yine teknesinde balık tutup, gününü geçirirken bir misafir çıkageliyor. Bir leylek. Aç olduğunu düşünüp tuttuğu balıklardan paylaşıyor Tanrı misafiriyle. Birbirlerine çok alışıyor bu ikili. Öyle ki bu sevimli leylek gününün 5-6 saatini Adem Amca ile birlikte geçiriyor. Yarenlik ediyor Adem Amca’ya. O günden beri adı Yaren kalıyor.

Yazın en güzel zamanlarını birlikte geçiriyorlar. Ve göç vakti geldiğinde hüzünlü bir veda yaşanıyor. Ertesi yıl aynı günlerde yine çıkageliyor Yaren. Yuvasının hemen ardından soluğu Adem Amca’nın yanında alıyor. Adem Amca çocuklar gibi şen onu görünce. Yarenlikleri devam ediyor. Üstelik yıllar boyunca. Eskikaraağaç köyü halkının da maskotu oluyor. Yılın bu günlerinde herkesin gözü gökyüzünde ha geldi ha gelecek diye. Adem Amca’nın heyecanı ise herkesten fazla. Her sabah büyük bir umut ve heyecanla açıyor penceresini. Gün sonunda gelmediyse hala bir endişe. Fakat 10 yıl boyunca hiç değişmeyen mutlu bir sona ulaşıyor bekleyişi. Üstelik geçen yıl bir sürpriz yaparak eşini de getirmiş Yaren. Dostu ile onu da tanıştırmış.

Karacabeyli doğa fotoğrafçısı Alper Tüydeş sayesinde kulaktan kulağa yayılan bu dostluk hikayesi binlerce insana ulaştı. Fotoğraflarla belgelendi. Ve yine bir doğa fotoğrafçısı ve belgesel yapımıcısı Burak Doğansoysal ile birlikte “Yaren” isimli bir belgesele imza attılar. Adem Amca ve Yaren’in hikayesini tüm doğallığı ile seyirciye aktaran yapım içtenliği ve görsel güzelliği ile büyük beğeni kazandı. “Yaren” belgeseli katıldığı ilk uluslararası festival olan Prag Film Festivali organizasyonundan belgesel dalında birincilikle döndü.

2021 Mart ayının ilk günleri yine Eskikaraağaç halkı ve bu hikayeye bir şekilde ortak olan herkesin gözü gelecek güzel haberdeydi. Nihayet 8 Mart Pazartesi günü Yaren Adem Amca’nın yanına döndü. Yuvasında biraz soluklandıktan sonra Adem Amca’sına koştu. O mutlu anlar Alper Tüydeş’in fotoğraf makinası ile böyle ölümsüzleşti;

Yuvası Kurulan Kameralar İle İzlenebiliyor

Ayrıca bu yıl itibariyle Karacabey Belediyesi katkılarıyla Yaren Leylek ve eşinin yuvasını izleyen bir kamere sistemi kuruldu. Böylece binlerce insanın merak ettiği, keyifle takip ettiği La Fontaine masalı tadındaki bu hikayenin başrolünü istediğimiz zaman izleyebiliyorsunuz. http://yarenleylek.com/ adıyla kurulan siteden 7 gün 24 saat Yaren Leylek ve eşinin huzurlu anlarına eşlik edebiliyorsunuz. Aynı şekilde Alper Tüydeş’in Yotube kanalından da aynı görüntülere ulaşabilirsiniz.

Yarenin yaklaşık 10 yaşında olduğu tahmin ediliyor. Bu yüzden kendisini takip edecek bir mikroçip uygulaması ona zarar verebileceği endişesi ile yapılmıyor. Alper Tüydeş buna gerek de olmadığını, onu bekleme heyecanının çok daha güzel olduğunu söylüyor. Karacabey Belediye başkanı Ali Özkan; Yaren ve eşinin yavrularına çip takılacağını ve bu sayede sağlıklarının ve göç yollarının takip edileceğiniz söyledi.

Son olarak daha önceden çip takılma uygulaması yapılmış pek çok göçmen kuşu Animal Tracker isimli ücretsiz bir uygulamadan takip edebilirsiniz. Gökyüzüne yüzümüzü çevirdiğimizde gördüğümüz göçmen kuşların yol haritalarını, şu an nerede olduklarını anbean görebiliyorsunuz.

Göç güzergahı İsrail-Almanya olan Leylek Jonas da yolu ülkemizden geçen misafirlerden. Alper Tüydeş Yaren leylek gelmeden önce Jonas’ı da dinlendiği Bursa Uluabat civarında fotoğraflamayı başardı.

Bu güzel hikayelerin yüreğinize baharlar getirmesi dileğiyle, günleriniz kuşların kanat açtığı gökyüzü kadar güzel, umudunuz sonsuz olsun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir