Bilime Adanmış Bir Yaşam: Marie Curie

Hayatta korkacak hiçbir şey yoktur,

yalnızca anlaşılması gereken şeyler vardır.

Marie Curie

Onlarca bilim insanının arasında sıyrılıp kendini kanıtlamış kimyager ve fizikçi Marie Curie, 1867 yılında Rus yönetimindeki Polonya’da dünyaya geldi. Fizik öğretmeni babasının öğrettikleri ve yönlendirmeleri ile bilime olan ilgisi artar. O dönemde kızlara fizik, kimya, biyoloji, tıp alanlarında eğitim verilmiyordu bu yüzden bir yandan gizli bir şekilde eğitim alıp bir yandan da geçimini sağlamak için çocuk bakıcılığı yapar. İçinde ki merak ve bilim aşkı ile ülkesinden ayrılıp ablasının yanına Paris’e gider ve orada fizik ve matematik eğitimleri alır. Paris’te savaş ve iç çekişmeler orada yaşayan halk için bir hayli zordur. Marie, gündüzleri okula gidip akşamları mürebbiyelik yapmaya devam eder. Yaşadıkları zorluklara rağmen okulu birincilikle bitirir. Hayatının her döneminde cinsiyetçilik ayrımıma maruz kalır. Hayatının dönüm noktalarından biri olan Fizik ve Kimya Okulu Laboratuvar Başkanı Pierre Curie ile bilimsel anlamda birliktelikleri 1894 yılında evlilikle sonuçlanır. Beraber laboratuvar kurup çalışmalarına hız verir ve birbirlerinin çalışmalarını desteklerler.  

İnsanları olgun ve ahlaklı biri haline getirmeden daha iyi bir dünya beklemeyiniz. Bunun için her birimiz önce kendimizden başlayarak sorumluluğumuzda onların eğitimi için çalışmalıyız. Ancak bunun da yöntemlerini öğrenmek, yapılacak ilk iştir.

Marie Curie
  • 1897 yılında daha önce Henri Becquerel’in duyurduğu, uranyum tuzlarının yaydığı, sonraları radyoaktivite olarak adlandırılacak olan ışın üzerinde detaylı bir şekilde çalışmaya başladı.
  • 1898 yılında, yeni radyoaktif bir element olan ve uranyumun radyoaktif bozulmasından ortaya çıkan polonyumu bulduğunu duyurdu.
  • 1898 yılında Fransız kimyacı Eugène-Anatole spektroskopi yöntemiyle tanımlanmasına yardım ettiği, doğal radyoaktif element radyumu bulduğunu duyurdular.

Bilim alanında doktora unvanı alan ilk kadın 

Nobel Ödülü alan ilk kadın 

Tarihte ikinci Nobel Ödülüne sahip ilk kişi

Halen 2 Nobel Ödülüne sahip tek kadındır.