Masalların Gerçek Prensleri: Grimm Kardeşler

 Jacop Grimm (1785-1863) ve Wilhelm Grimm (1786-1850) dünyaca ünlü Alman halk masalları ve hikayeleri yazan iki kardeştir. Memur bir ailede doğan iki çocuğun hayatı, küçük yaşta babalarının vefatından sonra değişmiştir. Kassel’de yaşayan soylu teyzeleri tarafından ekonomik ihtiyaçları 10 yıl boyunca karşılanmaya başlandı. Bu süre içerisinde birer yıl arayla, önce Jacop Grimm Kassel’deki Friedrich Lisesi’nden mezun oldu ardından Malburg Üniversitesi’nde eğitim aldı. Daha sonra Wilhem Grimm 1 yıl sonra ağabeyinin peşinden giderek bu iki okulda eğitimini tamamladı.

Wilhelm Grimm eğitim alırken çalışmalarını kütüphane ve folklor alanları üzerine yoğunlaştırdı. Çok geçmeden bir kütüphanede işe başladı ve burada müdür oldu. Jacop ise bir süre hukuk üzerinden işlerine devam etti fakat bu iki kardeşin hayatı daha doğmadan önce birbirlerine bağlanmıştı bir kere…

İki kardeş beraber çeşitli Alman halk masallarını araştırmaya başladılar. Almanya’da unutulmaya yüz tutmuş masalları toplayarak 1806 yılında Des Knaben Wunderhorn (Büyülü Boynuz) isimli derleme masallardan oluşan eserlerini yayınladılar. Eser onlara dünya genelinde ün ve saygı kazandırdı. Bu eserin içlerinde yarattığı heyecan ile iki kardeş Almanya’nın hemen hemen bütün köy ve şehirlerini gezerek, halk arasında kulaktan kulağa dolaşan Alman hikayelerini ve peri masallarını derlemeye koyuldular. Bütün köy ve şehirleri gezmeye başlayan bu iki kardeşin ellerinde biriken hikayelerin ilk kısmı 1812 yılında yaklaşık 86 hikâyeden oluşan Kinder- und Hausmärchen (Çocuk ve Hane Halkı Hikayeleri) adı altında birleştirildi. Bu kitabın ikinci kısmı ise 1814 yılında yayınlandı ve bu eser 70 hikâyeden oluşuyordu. Daha sonra ise 1816-18 yıllarında, ellerinde bulunan efsaneler ile Deutsche Sagen (Alman Efsaneleri) kitaplarını yayınladılar. Bu eser diğer iki eserlerinden daha kapsamlıydı ve 585 halk efsanesi içeriyordu.

Tabii ki, bu iki başarılı kardeşin eserleri sadece masallarla sınırlı değildi. 33 ciltlik bir Alman Sözlüğü olan “Deutsches Wörterbuch”un üzerine imzalarını atmışlardır. Bu sözlük halen daha Alman Dili ve Edebiyatı’nın en önemli kaynaklarından biri olarak kabul edilir.

Almanya’da unutulmaya yüz tutmuş masalları dinleyip derledikten sonra dünya çocuklarına armağan ettikleri eserler ile günümüzde de yaşamaya devam etmektedirler. Grimm Kardeşler olarak ünlenen ikili, annelerimizin, babalarımızın bizlere yatmadan önce okuduğu masalların bugün hâlâ var olmasını sağlayan iki üstad ve edebiyat insanıdır. Ülkemiz de dahil olmak üzere birçok eseri tiyatro sahnelerine ve sinema perdelerine taşınmış, kitap ile eskisi kadar “alakalı” olmayan yeni neslin de bu eserleri öğrenip unutmaması, masallardan dersler çıkarması sağlanmıştır. “Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler” ile bizleri cücelerin ormandaki ufak ama sevimli kulübelerine konuk eden, “Rapunzel” ile bizleri kuleye hapsedip bizi kurtaracak, günümüzde pek de kalmadığına inandığım, beyaz atlı prensimizi bekleten ve “Çizmeli Kedi” ile cesur ve kurnaz bir silahşor olmayı tattıran bu ustalara hem kendim hem de dünya çocukları adına teşekkürü borç biliyorum.