Orta Doğunun Masal Gibi Ülkesi Yemen

YEMEN BAYRAĞI

1-Yerel tam adı: Al Jumhuriyah al Yamaniyah

2-Yüzölçümü: 527 bin 968 kilometrekaredir.

3-1990 Senesinde güney yemen (İngiltere sömürgesinden kasım 1967 yılında bağımsızlığını ilan etti)  ve kuzey Yemen’in birleşmesiyle (1918 yılında Osmanlı İmparatorluğu’ndan bağımsızlığını ilan etti).   ‘Al Yaman’ anlamına gelen Yemen ülkesi kuruldu. Orta Doğu’da, Umman Denizi, Aden Körfezi ve Kızıldeniz kıyısında yer alan yemen Umman’ın batısında, Suudi Arabistan’ın güneyinde yer almaktadır. Arap Yarımadasının güneyinde yer almaktadır ve ülkenin coğrafi konumu stratejik bir konumda yer almasından dolayı, iç siyaset ve dış politikasıyla devamlı uluslararası toplumun gündeminde bir ülke olmuştur.

4-Yemen’in başkenti Sana’dır.

SANA

5-Yönetim şekli: Çok Partili Başkanlık Sistemi.

6-Nüfusu: 2007 Yılı tahminine göre 28,25 milyon 20 yıl sonra ülkenin nüfusu 40 milyona ulaşması bekleniyor.

7-Nüfusun etnik dağılımı Güney Asyalılar, Avrupalılar ve Arap; Afrika Arapları

8-Dilleri Arapça dinleri ise birçok etnik grubu barındırmasından dolayı İslamiyet, Musevi, Hıristiyan, Hindu dinlerinide içinde barındırır. Bu etnik gruplarından dolayı Yemen birçok iç karışılığa tanık olmuş ve olmaya da devam ediyor. Ülkede yaşayan müslümanlar’ın büyük bir kısmı şii ve sünni müslümanlardan oluştuğu gözlemlenmektedir. 

9-Yemen halkının çoğunluğu İslamiyet dinini benimsemiş olmasına rağmen Avrupa kültürünü benimsemiştir.

10-Para birimi Yemen Riyali (YER)

11-Birleşmiş Milletlere göre Orta Doğudaki en fakir ülkeleri arasındadır. Ekonomik koşullar son yıllarda yaşanan siyasi kriz ve iç karışıklıklardan dolayı daha da çöküntüye uğradı ve 2017 yılında %52’sinin elektriğe sahip olmadığı ülkenin nüfusunun % 81’i insani yardıma muhtaç durumda yaşamlarını sürdürmektedir. İşsizlik %8,4 oranındadır. Dış ülkelerden maddi destek almaktadır ve sosyal düzeyi oldukça sınırlıdır.

12- İç siyasetin yaşattığı karışıklık nedeniyle en az yatırım yapılan Arap ülkelerinden biri haline gelmiştir.

13-Hakim iklim sıcak ve kurak bir çöl iklimidir, buna nazaran batı yaylaları daha serin olan ılıman iklim görülmektedir. Yemenin büyük kısmının çöllerden meydana gelmesinden dolayı ülkede sık sık çöl fırtınaları ve kum fırtınaları görülür.

14-Yemen halkının büyük bir kısmının geçim kaynağını tarım ve hayvancılık oluşturmaktadır. Batıda verimli topraklara sahiptir.

15-Seyahat etmek için en uygun zaman Kasım-Şubat arasıdır. Turistlerin en çok ziyaret etttiği şehirler Aden, Al Mukalla, Sana’dır.

ADEN
Al Mukalla

16-Saltah, Yemen’in  popüler yemeklerindendir. İçecek olarak siyah çay ve Yemen kahve tercih edilir.

SALTAH

17-Pek çok yer altı kaynaklarının bulunmasına rağmen yer altı kaynaklarından yeteri oranda yarar sağlayamamaktadır.

18-Doğal kaynakları içinde balık, kaya tuzu altın, petrol, kurşun, mermer, kurşun ve nikeldir.

19-Yemen’in okur yazarlık oranı % 38 (1999 tahmini)

20-Zamanında Osmanlı vilayeti olan Yemene günümüzde bile Osmanlı eserlerine ev sahipliği yapar ve Osmanlının izlerini taşır.  Ülkede Osmanlı zamanında kalmış camiler ve çeşmeler bulunmaktadır, ülkede Türk kültürüne ait adetleride vardır. Ülkeye gittiğinizde Türkiye’de olduğu gibi pek çok kahvehanelerin olduğu fark edeceksiniz. Kahvehaneler ülkenin simgesi haline gelmiştir.

21-En gelişmiş şehirler Aden ve Al Mukalladır.

22-Yemenin yerel saati Türkiye’ye göre 1 saat daha ileridedir.

23-Yemen , 2015 yılında bir siyasi krize girdi ve ülkenin kuzeyindeki Şii Husi hareketi 2014’te başlayan ayaklanmasının sonucunda başkent Sanayı ele geçirdi.